Login Jura - LegalWorld - Jura - Wolters Kluwer

LoginJura – ontdek de nieuwe mogelijkheden

Er staat een vernieuwde Jura voor u klaar. Maak u geen zorgen: de inhoud is nog steeds dezelfde. En ook uw login en paswoord zijn niet gewijzigd. Wat verandert er dan wel? Met de nieuwe interface kan u de duizenden digitale informatiepagina’s sneller en gerichter doorzoeken. Ontdek dus nu hoe u in Jura sneller vindt waar u naar op zoek bent.
Ben je rechtenstudent? Log dan in via www.juracampus.be

Verdeelrecht: ‘gereduceerde miserietaks’ wordt uitgebreid

MiserietaksWie een deel van een onroerend goed ‘overkoopt’ van een mede-eigenaar, moet verdeelrechten (registratiebelastingen) betalen. Dat is de verdeling of de ‘uitonverdeeldheidtreding’. Het verdeelrecht bedraagt 2,5%.

Sinds 1 januari 2016 is het voldoende dat de verdeling of afstand wordt gerealiseerd na de beëindiging van de wettelijke samenwoning of na de echtscheiding om te kunnen genieten van het voordelig tarief van 1%. Men heeft het over een ‘gereduceerde miserietaks’.

Rechten personen met handicap

Stef KeunenHet Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH) viert in 2016 zijn tienjarig bestaan. Dit is dan ook het uitgelezen moment om de impact van het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap te onderzoeken. Stef Keunen bespreekt in aflevering 335 van het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) op systematische wijze de uitspraken van het Comité. Klik hier voor een samenvatting van deze bijdrage van Stef Keunen met als titel "VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap. Overzicht van rechtspraak". 

Nieuwe rendementsgarantie in de aanvullende pensioenen – van compromis naar wet

Pensioen3Net voor de kerstvakantie werd de nieuwe ‘wet tot waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en tot versterking van het aanvullende karakter ten opzichte van de rustpensioenen’ op een drafje door het Parlement geloodst. Die wet introduceert een aantal ingrijpende wijzigingen zowel voor bestaande als voor nieuwe aanvullende pensioenplannen, en dit zowel voor werknemers als voor zelfstandigen. De wet trad globaal gezien in werking op 1 januari 2016.

Op 18 februari 2016 organiseert M&D een studienamiddag waarbij de nieuwe wettelijke bepalingen uitgebreid onder de loep wordt genomen. Het seminarie wil niet alleen de balans opmaken en duiding geven, maar vooral ook praktische oplossingen aanreiken.

Uitgesproken

Verbetering vonnis

JustitiaEen arrest van het Hof van Cassatie heeft betrekking op de problematiek van de termijn waarbinnen aan de rechter kan worden gevraagd ‘gebreken’ in zijn eerder gewezen uitspraken recht te zetten.

Dit arrest verscheen op 3 februari 2016 in het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) (afl. 335) samen met een korte bespreking van Claudia Van Severen. Klik hier voor het kopje bij dit arrest van het Hof van Cassatie van 24 februari 2015.

Twitter 
Volg LegalWorld op Twitter via @LegalWorld_nl (Meer info)

Juristen in beweging

Neem ook eens een kijkje op de andere Kluwer-portals

 www.hrworld.be     www.taxworld.be  www.hseworld.be