Login Jura - LegalWorld - Jura - Wolters Kluwer

LoginJura gaat voor u tot het uiterste

Bijkomende informatie zoeken op websites van regionale, federale en Europese instellingen is verleden tijd!
Jura verlegt haar eigen grenzen en doorzoekt vanaf nu ook een 200-tal relevante externe juridische publieke sites.
Deze extra functionaliteit – Legal Web Search – is voorlopig gratis en voor alle gebruikers beschikbaar (met uitzondering van Jura One en Jura Duo).
Maak er dus zeker gebruik van en zoek ook buiten Jura. Vanuit Jura.
Meer informatie? 

Ben je rechtenstudent? Log dan in via www.juracampus.be
Bent u notaris? Log dan in via www.juranotariaat.be 
Bent u gerechtsdeurwaarder? Log dan in via www.jura-gerechtsdeurwaarders.be 

Twee jaar familie- en jeugdrechtbanken: tijd voor een evaluatie

FamilierechtbankOp 1 september 2016 bestonden de familie- en jeugdrechtbanken twee jaar. Met de invoering van die nieuwe rechtbanken wou de wetgever de versnippering van de rechterlijke bevoegdheden in het familierecht tegengaan. De hervorming moest de harmonisering van de procedureregels bevorderen, tot minder kosten voor de rechtzoekenden leiden, en tot minder tegenstrijdigheden en doorverwijzingen van rechtbank naar rechtbank. Uniformiteit, soepelheid en toegankelijkheid, specialisatie en bemiddeling waren de ordewoorden. 

De Juristenkrant ging na of die ambities twee jaar later gerealiseerd zijn, en vroeg daarom aan negen rechters en een griffier in alle Vlaamse gerechtelijke arrondissmenten om hun ervaringen met ons te delen.

(Foto: Wouter Van Vaerenbergh)

Totstandkoming Richtlijn Bedrijfsgeheimen

Rogier de VreyNa een lang wetgevingstraject is op 15 juni 2016 de Richtlijn Bedrijfsgeheimen (EU) nr. 2016/943 gepubliceerd. De richtlijn trad op 5 juli 2016 in werking. Uiterlijk twee jaar later, op 5 juli 2018, moet de richtlijn door de lidstaten geïmplementeerd zijn. Rogier de Vrey beschrijft in aflevering 2016/2 van IRDI de totstandkomingsgeschiedenis van de richtlijn. Klik hier voor een samenvatting van deze bijdrage.

Uitgesproken

Tergend en roekeloos geding

WeegschaalIndien een partij een schadevergoeding wegens tergend en roekeloos geding vordert, kan de rechter in eenzelfde beslissing zowel de schadevergoeding toekennen als een geldboete opleggen. Er is dus een dubbele sanctiemogelijkheid. Het hof van beroep te Antwerpen oordeelde in een arrest verschenen op 19 oktober 2016 in het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) (afl. 348), dat een cumul van beide sancties aan de orde was. Tijl De Jaeger schreef hierbij een korte bespreking. Klik hier voor het kopje bij dit arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 25 september 2015. 

Twitter 
Volg LegalWorld op Twitter via @LegalWorld_nl (Meer info)

Neem ook eens een kijkje op de andere Kluwer-portals

 www.hrworld.be     www.taxworld.be  www.hseworld.be