Login Jura - LegalWorld - Jura - Wolters Kluwer

LoginJura gaat voor u tot het uiterste

Bijkomende informatie zoeken op websites van regionale, federale en Europese instellingen is verleden tijd!
Jura verlegt haar eigen grenzen en doorzoekt vanaf nu ook een 200-tal relevante externe juridische publieke sites.
Deze extra functionaliteit – Legal Web Search – is voorlopig gratis en voor alle gebruikers beschikbaar (met uitzondering van Jura One en Jura Duo).
Maak er dus zeker gebruik van en zoek ook buiten Jura. Vanuit Jura.
Meer informatie? 

Ben je rechtenstudent? Log dan in via www.juracampus.be
Bent u notaris? Log dan in via www.juranotariaat.be 
Bent u gerechtsdeurwaarder? Log dan in via www.jura-gerechtsdeurwaarders.be 

De handelaar is dood: lang leve de ondernemer

Joeri Vananroye

Als het van de minister van Justitie afhangt, wordt het insolventierecht nog deze legislatuur van toepassing op de vrije beroepen. Dat past in de visie op de vrije beroeper als ondernemer, in de hervorming van het begrip handelaar.

Aan de KU Leuven hield Jura Falconis onlangs een studienamiddag over de hervormingen. De Juristenkrant sprak erover met medeorganisator professor Joeri Vananroye. ‘Het is contraproductief geworden om als vrij beroep niet onder het insolventierecht te vallen.’

Nieuwe standpunten van VLABEL inzake registratiebelasting

Lies OsaerTillo DumontDe Vlaamse Belastingdienst heeft met ingang van 1 januari 2015 de dienst voor de registratie- en erfbelasting overgenomen. Omtrent de toepassing van de artikelen van de VCF heeft VLABEL ondertussen verschillende standpunten gepubliceerd, onder andere inzake de registratiebelasting. Lies Osaer en Tillo Dumont geven in Nieuwsbrief Registratierechten een overzicht van enkele relevante standpunten. Klik hier voor enkele nieuwe standpunten van de VLABEL. 

De nieuwe privacyverordening: wat moeten ondernemingen weten?

PrivacyOp 4 mei 2016 werd de nieuwe Europese Privacyverordening gepubliceerd. De Privacyverordening is het resultaat van een lange (en vaak moeilijke) onderhandeling tussen de verschillende Europese instellingen, de nationale privacy-autoriteiten, ondernemingen en privacy-activisten.

Uitgesproken

Adviesplicht verzekeringsmakelaar

VrouwHet hof van beroep te Antwerpen beantwoordt de vraag of verzekeringsmakelaars de prostitutiebuurten in Vlaanderen behoren te kennen. De verzekeringnemer meende namelijk dat de makelaar wist of minstens behoorde te weten dat het voor brand verzekerde pand een bordeel was. Hij stelt dat de makelaar hem niet correct geadviseerd heeft door hem niet te wijzen op zijn ‘vergissingen’ in de verzekeringsaanvraag alsook op de mogelijke gevolgen daarvan. Dit arrest verscheen op 18 mei 2016 in het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) (afl. 342) samen met een korte bespreking van Daily Wuyts. Klik hier voor het kopje bij dit arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 4 mei 2015. 

Twitter 
Volg LegalWorld op Twitter via @LegalWorld_nl (Meer info)

Neem ook eens een kijkje op de andere Kluwer-portals

 www.hrworld.be     www.taxworld.be  www.hseworld.be