Login Jura - LegalWorld - Jura - Kluwer

LoginJura Notariaat, de meest uitgebreide online juridische bibliotheek

Deze website, volledig op maat van de notaris, bevat wetgeving, rechtspraak, doctrine, Jura Books en TPR Online. Dankzij de baanbrekende zoekmethodiek afgestemd op juridische toepassingen is dit een onmisbare tool voor iedere notaris die zeker en efficiënt wil werken.

 

Bourgeois vertaalt Vlaams injunctierecht strafvervolging naar federaal niveau

StrafvervolgingSinds 1 juli 2014 is de Vlaamse regering, net als de andere deelstaten, betrokken bij het opsporings- en vervolgingsbeleid. Daarbij heeft ze onder meer een ‘positief injunctierecht’ en kan ze deelnemen aan de uitwerking van bindende richtlijnen van het strafrechtelijk beleid. Bevoegdheden die vóór de Zesde Staatshervorming nog exclusief toekwamen aan de federale minister van Justitie.


Met een besluit van 20 juni 2014 heeft de Vlaamse regering ‘de bevoegdheid tot deelname aan het algemene beleid inzake strafrecht’ toegewezen aan het beleidsdomein ‘Diensten van het Algemeen Regeringsbeleid (DB DAR). Maar wanneer de Vlaamse regering haar positief injunctierecht wil uitoefenen en bepaalde misdrijven (m.b.t. de materies waarvoor Vlaanderen bevoegd is) wil vervolgen, moet ‘een door de regering afgevaardigde minister’ hiervoor een verzoek bezorgen aan de federale minister van Justitie.

Logo

Volg LegalWorld op Facebook.

TwitterVolg LegalWorld op Twitter via @LegalWorld_nl (Meer info)

Zomer? Tijd om bij te lezen!

Zomer? Tijd om bij te lezen!Tijdens het gerechtelijk jaar heeft u het vaak te druk om tijdschriften door te nemen. Maak dus gebruik van de zomer om bij te lezen. Elke week kan u gratis tijdschriftartikels terugvinden op Jura! Deze blijven allemaal beschikbaar tot half augustus. Wij maakten voor u een selectie uit meer dan 25 tijdschriften. Ontdek ze hier.

Neem ook eens een kijkje op de andere Kluwer-portals

 www.hrworld.be     www.taxworld.be   www.pub.be www.hseworld.be